WePublish blog

Er zit meer in de digitale folder

Een fysieke folder online plaatsen kost geld

Het bereik van de folder verschuift steeds meer naar online.

Nederland zoekt steeds meer online naar een folder. Dit aantal is de laatste 5 jaar verdubbeld. Zoals iedereen weet gelden er online andere wetten dan offline. Je printversie zomaar online publiceren is dus een gemiste kans.

​Het is nu tijd om de digitale folder meer aandacht te geven. Bekijk hieronder wat andere retailers deden.

Het aantal lezers van een digitale folder zal de komende 5 jaar blijven stijgen.

Folder lezend Nederland geeft op dit moment aan dat er over 5 jaar 3x zoveel lezers kiezen voor het lezen van alleen de digitale folder voor het vinden van aanbiedingen.

(Bron: Q&A Onderzoek 2019)

Hoe weet je dat een online folder grid rendeert?

Het opmaken van een folder kost tijd en geld. Het is makkelijk om de, voor fysieke distributie, opgemaakte folder ook online te plaatsen. Echter stapelt het bewijs zich op dat dit de retailer geld kost. Er zijn toch meerdere redenen om een online folder grid in te zetten:

  1. De digitale folder is een apart middel in de marketingmix
  2. De digitale folder zal in de toekomst belangrijker worden
  3. De online leeservaring is totaal verschillend van offline
  4. De ROI van alleen de webshop conversies kan al erg hoog zijn

Starten? Begin met onderstaande stappen.

1. Wat zijn de prestaties nu?

Om een effectmeting te kunnen doen is het belangrijk om te weten wat het huidig resultaat van de digitale folder is. Meet in een representatief aantal weken hoeveel verkeer en omzet de webshop genereert door de digitale folder. Het aantal weken hangt af van je bereik en folder frequentie. Maak geen aanpassingen in de lay-out, maar plaats wel links in de folder om het verkeer en de conversie in en naar de webshop te kunnen meten.

2. Maak een online folder grid

De leeservaring van een digitale folder is veel vluchtiger dan van een fysieke versie. Daarom is het belangrijk om in één oogopslag te kunnen zien welke aanbiedingen er op een pagina staan. In een digitale folder is het mogelijk om meer informatie over een product te vinden door te linken naar de webshop of door een product pop-up te laten zien. Kies voor duidelijke CTA-knoppen en plaats alleen een titel en een van/voor prijs.

Meet in de eerste periode hoeveel procent van je lezers de digitale folder op een mobiel apparaat leest. Pas het formaat aan voor mobiele lezers om wit ruimtes bovenaan en onderaan de digitale folder te voorkomen.

3. A/B testen

Begin tegelijkertijd met het tonen van zowel de fysieke folder versie als de online geoptimaliseerde versie. Zo is er een zuiver vergelijk in de prestaties van beide versies. De inhoud van de folders zijn hetzelfde en zorgen daardoor niet voor een verschil in prestaties.

4. Evalueren

Tijdens de evaluatie is het belangrijk om de verhoging van extra traffic en de verhoging van extra conversie in de webshop te berekenen. Op die manier is er een waarde in geld berekend van de additioneel gegenereerde online omzet. Daarmee kan de business case voor het opmaken van een speciaal grid voor de digitale folder opgemaakt worden.

Laatste berichten

Nieuws

Publitas slaat handen ineen met WePublish / Folders.nl

De twee leidende Nederlandse online publicatie platformen slaan de handen ineen. Beide partijen hebben een rijke ervaring met het digitaliseren van publicaties. Hun aanvullende expertises op het gebied van Discovery Commerce en data brengen een schat aan mogelijkheden voor klanten, zowel in Nederland als internationaal.

Lees Meer »
Nieuws

WePublish & De Reclamefabriek lanceren het Grote Folderonderzoek 2022

Na 3 jaar zonder NOM onderzoek heeft WePublish in samenwerking met De Reclamefabriek en enkele klanten Het Nationale Folderonderzoek 2022 nieuw leven ingeblazen. De afgelopen drie jaren waren erg turbulent en hebben zichtbaar impact gehad op de folder markt in Nederland. Dit beeld is ook duidelijk terug te zien in de resultaten.

Lees Meer »